Pierre Kartner

Pierre Kartner (1935)

Liedjesschrijver Kartner is vooral bekend als Vader Abraham. Beroemd werd hij door het Smurfenlied en talloze carnavalshits. Daarnaast heeft hij nog een andere, meer ingetogen kant. Dat leidde tot klassiekers als ‘De Clown’ en ‘Het kleine café aan de haven’. De laatste jaren lijkt hij het wat rustiger aan te doen.

Eric-Jan:
“Zolang ik weet komt hij al op radio en tv. De start van zijn carrière valt dan ook ongeveer samen met het begin van mijn leven. Hij is er altijd geweest, een bestendigheid. De jaren zeventig met Chiel Montagne’s Op volle Toeren: ‘Olleke Bolleke’, ‘Uche Uche’ en ‘Waar komen jullie toch vandaan…’. Een stukje jeugdsentiment dus. Tijd voor een kennismaking.
Kartner is een verteller. Met het ene verhaal roept hij de volgende belevenis alweer op. Hij liet zich dan ook meer door associaties leiden dan door vragen. Maar we hadden gelukkig een leidraad, de dood. Maar hij is niet bezig met die dood, hij heeft er toch geen invloed op. Een boek over het leven zou misschien dan ook hetzelfde verhaal hebben opgeleverd...”

www.vader-abraham.com