Luc de Vos

Luc de Vos (1962)

Met zijn band Gorki trekt hij al jaren volle zalen in België. De VRT riep hem uit tot Vlaming van de eeuw. Nederland begint ook langzaam warm te lopen voor de melancholieke gitaarliedjes van Luc de Vos. Ook als schrijver doet hij van zich spreken. Zijn verhalenbundel en roman werden goed ontvangen.

Eric-Jan:
“Tijdens een concert van Gorki in Breda ontmoette ik Luc om een afspraak te maken. Op het podium gedroeg hij zich zoals het een frontman betaamt: hij zweept zwetend de zaal op, zingt zijn longen uit zijn lijf, maakt grapjes, en trekt zijn shirt uit. Rock ’n roll!
De Vos komt vaak anders over dan hij zich voelt want een ambetanterik krijgt nu eenmaal meer aandacht dan een braverik. Net voor ik bij zijn Gentse woning arriveerde had hij naar eigen zeggen nog een meisje uit de buurt de stuipen op het lijf gejaagd. Ze had hem gevraagd even zijn auto te verzetten, op nogal autoritaire toon. Maar hij had geantwoord dat zij eerst maar eens moest leren autorijden! Luc: ‘Misschien had ik dat wel te bot gezegd, want het meiske begon plots helemaal te beven. Ze dacht zeker dat ik haar iets wilde aandoen. En het was maar een grapje. Dus dan weet je het Eric, het is een beetje een rare dag vandaag.’
Op die rare dag spraken we over de bron van zijn creativiteit: zijn continue tweestrijd tussen die rationele zinloosheid van het leven en het hoopvolle geloof in datzelfde leven. De gevoelige boerenjongen, opgegroeid op het idyllische Vlaamse platteland van vroeger, heeft de nodige tegenslagen op zijn eigen manier verwerkt. Vos: ‘Het is allemaal te anekdotisch om op te noemen, maar aan mijn gelukkige jeugd kwam abrupt een einde.’”

www.gorki.be