Josse de Pauw

Josse de Pauw (1952)

De Pauw is schrijver, regisseur en acteur. Wereldberoemd in België. De Nederlanders kennen hooguit zijn karakteristieke kop. Bijvoorbeeld uit de films Wildschut en Iedereen beroemd. Zijn werk ademt een en al gedrevenheid. Een noeste arbeider met een creatieve inborst. Lees zijn boek Werk en laat je imponeren door zijn gedachten, - jawel - werkflarden en mijmeringen.

Eric-Jan:
“’Als we er rustig de tijd voor kunnen nemen, dan wil ik wel meedoen’, schreef Josse me. Die tijd hebben we genomen: het lunchgesprek duurde ruim vier uur! Het was uitermate gezellig, lekker wijntje erbij: Josse op zijn praatstoel. Mijn vraag waarom hij mee wilde doen aan Doodspraak beantwoorde hij met: ‘De vraag is feitelijk waarom ik überhaupt mee wil doen aan interviews. Nou, ten eerste is dat een soort aanwezigheidspolitiek. En ten tweede… ja, omdat ik heel erg graag praat.’ Dat bleek.
Het werd een zeer aangenaam gesprek waarin we onder andere spraken over de Japanse doodscultuur. Intiem werd Josse over het sterfproces van zijn vader. Opvallend was de manier waarop hij daarover sprak: als één van de indrukwekkendste ervaringen uit zijn leven.
Hij weet wat hij wil en hoe hij het wil. Zelf is hij schrijver en zou het onderwerp op een andere manier verwoord hebben dan ik, vooral omdat het zíjn verhaal was. Hij heeft het dan ook inmiddels in eigen woorden opgeschreven in zijn nieuwste boek ‘Nog’.”