Jan Marijnissen

Jan Marijnissen (1952)

De meest gedreven politicus van Nederland. De meest oprechte ook. Hij maakte van de SP een geduchte oppositiepartij – en dat voor een autodidact. Een sociaal hart, een rappe tong, niet bang. Dat is Jan Marijnissen ten voeten uit. Hij schreef ook verschillende boeken, onder meer samen met zijn vriend en partijgenoot Karel Glastra van Loon.

Anton:
“Ik had met hem afgesproken in het Tweede-Kamergebouw. Was een beetje zenuwachtig, want benieuwd of ik in zijn ogen niet te opportunistisch het gesprek in zou gaan. En inderdaad, Marijnissen stelde de nodige kritische vragen en nam geen genoegen met ontwijkende antwoorden. Ik voelde me niet echt op mijn gemak, de twee uur dat ik tegenover hem zat. De strenge schoolmeester, die zich bleef verbazen over mijn gebrekkige kennis van de bijbel. Nee, een jongen uit het katholieke zuiden moet daar nu eenmaal het nodige van weten. Punt!
Marijnissen was opvallend gedreven, alsof hij debatteerde in de Tweede Kamer. Ik voelde me daardoor ook een beetje vereerd. En concludeerde voor het gemak maar dat hij ons gesprek boeiend vond.
Enkele dagen later mailde ik hem het uitgewerkte interview. De meester was tevreden, maar had wel hier en daar nog wat aanvullingen. Zo ging het verhaal nog een paar keer heen en weer. Een sprekend detail: hij verstuurde zijn mail altijd midden in de nacht, om een uur of drie.”

www.janmarijnissen.nl