Emile Ratelband

Emile Ratelband (1949)

Misschien wel de meest gehate man van Nederland. Vaak ronduit onuitstaanbaar met zijn manische gedrag. Toch viel het complete Nederlandse bedrijfsleven voor zijn peptalks. Een prestatie van formaat. Voor zijn politieke ambities liep Nederland minder warm; het werd een fiasco. Ratelband blijft in het nieuws, daar zorgt hij zelf wel voor mijn zijn uitgekiende PR.

Anton:
“Ik ben nooit onder de indruk geweest van zijn bravoure. Toch had hij tegelijkertijd ook iets kwetsbaars, wat mij wel fascineerde. Zou ik tijdens een gesprek door die schil heen kunnen prikken? Makkelijk, zo bleek.
Ik gaf bij aanvang van het gesprek aan geen zin te hebben in tsjakkaa’s; ik wilde de mens Emile Ratelband aan het woord laten. Dat vond hij vanzelfsprekend. In de tuin van zijn villa sprak hij rustig, kalm over de dood. Het werd geen adhd-gesprek, waarbij hij de regie voerde. Hij liet zich leiden en zelfs ontroeren. Jawel, er kwamen tranen aan te pas. Dit klinkt misschien als een overwinning, maar zo bedoel ik het zeker niet. Ratelband was een fijne gesprekspartner.
Voor de liefhebber: in Ratelbands kantoor staat een rode Ferrari, of zoiets. Compleet ingemetseld tussen de muren. Erin rijden kan dus niet, hoeft ook niet. ‘Elke dag start ik hem even en ruik de uitlaatgassen, dat is genoeg.’”

www.ratelband.com