Annelies Verbeke

Annelies Verbeke (1976)

De debuutroman Slaap! van de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke sloeg zowel in Nederland als in Belgïe in als een bom, bij pers en publiek. Daarnaast timmert zij aan de weg als scenarioschrijver. Reden voor de Vlaamse stichting Roeping om haar op te nemen in de lijst met de vijftien meest veelbelovende jonge Vlamingen.

Anton:
“Ik ben niet snel onder de indruk van een schrijfster. Veel romantisch geneuzel. Lees ze dan ook liever niet. Eens in de zoveel tijd probeer ik het echter weer. Uit masochisme of misschien wel om mijn vooroordelen bevestigd te zien. Meestal leidt dat tot een teleurstelling of – inderdaad – die blijkbaar gekoesterde bevestiging. Zo niet bij Annelies Verbeke. Haar donkere, cynische kijk op de wereld sprak mij meteen aan. En de wijze waarop zij het thema dood gestalte geeft – helemaal okee.
Het gesprek met haar was ook okee. In de zon, op het dakterras van haar Gents appartement. Een lief, verlegen, tikkeltje schuw meisje. Ze deed me een beetje denken aan een eekhoorn. Haar houding, haar uiterlijk, haar stem. Ik bedoel dat overigens positief, want ik ben toch wel een beetje verliefd op haar geworden. Het e-mail contact na ons gesprek was jammer genoeg koel en zakelijk...